Výnimočnosť v každom dúšku

Rovnako ako na vysoké štandardy kvality dbáme na zodpovedné pitie. Preto je obsah tejto stránky dostupný len starším ako 18 rokov.

Mám 18 - Mám 18 +
Image
Zavrieť náhľad
Zavrieť náhľad

Výnimočné destiláty sa nepijú, ale vychutnávajú.

  • 1. Nechladiť,
    nemraziť!

    Zobraziť viac
    Aby sa chuť ovocia v nápoji naplno rozvinula, destiláty by ste mali servírovať  v teplote 16°C – 18°C. V žiadnom prípade by ste ho nemali podávať ani piť chladený a už vôbec nie zmrazený. Podchladením síce môžeme zakryť chyby destilátu, ale prichádzame o to najcennejšie – vôňu a  chuť po ovocí, z ktorého je vyrobený.
  • 2. Pozor
    na pikantné jedlá

    Zobraziť viac
    Ak si chcete ovocný destilát skutočne vychutnať, mali by ste aspoň na dve hodiny pred degustáciou zabudnúť na cigaretu a kávu. A pozor na menu - chuť nápoja výrazne ovplyvňuje aj pikantné jedlo.
  • 3. Začať celkom
    zľahka

    Zobraziť viac
    Degustáciu začíname jemnejšími, menej výraznými destilátmi, ktoré sú vyrobené z jadrového ovocia (napr. jablkovica, hruškovica), pokračujeme kôstkovinami (napr. marhuľovica, slivovica) a nakoniec si necháme bobuľové a lesné ovocie (napr. malinovica, bazovica). Destiláty dozrievané v sude a odležané na ovocí by mali byť degustované ako posledné.
  • 4. Koľko pohárikov?

    Zobraziť viac
    Pokým o vínach sa takmer všetko dozvieme už z vône, destiláty musíme ochutnať a vypiť. Pri pohárikoch 2 cl môžeme degustovať 8 až 9 destilátov tak, že vnímame všetky odtiene chutí a vôní.
  • 5. Čo si všímať?

    Zobraziť viac
    Pri degustácii ovocných destilátov hodnotíme čírosť, intenzitu a harmóniu chutí a vône. Pri dozrievaných alebo odležaných druhoch je dôležitá aj farba.
  • 6. Pohár

    Zobraziť viac
    Pri degustácii ovocného destilátu je dôležitý aj správny pohár – číre sklo, vyššia stopka, tulipánový tvar. Prečo práve tulipán? Spodná časť pohára by mala byť širšia, aby plocha na vyparovanie bola širšia a užší vrch zasa koncentruje ovocnú arómu. Dôležitá zásada: destilát sa nalieva len do najširšieho miesta, nie doplna.
  • 7. Farba

    Zobraziť viac
    Podobne ako pri víne, aj pri ovocnom destiláte pohľadom hodnotíme farbu. Prezrádza veľa o type destilátu, spôsobe zrenia, veku. Pravý ovocný destilát je číry aj po dvadsiatich rokoch s výnimkou môže byť destilát vyrobený z čiernych ríbezlí a čiernej bazy. Zafarbený môže byť aj vtedy, ak dozrieval v sudoch alebo na čerstvom či sušenom ovocí.
  • 8. Vôňa

    Zobraziť viac
    Pohár s destilátom nakláňame do bokov, nekrúžime nápojom ako pri víne, ale jemne privoniame a snažíme sa zachytiť čuchom aj tie najjemnejšie odtiene vône. Potom ochutnáme malým dúšok tak, aby sa dostal do každého kútika úst.
  • 9. Chuť po dúškoch

    Zobraziť viac
    Ovocný destilát chutnáme po malých dúškoch. Necháme ho chvíľu v ústach, pričom skúmame jeho konzistenciu, plnosť, hladkosť. Chuť a vôňa ovocia, z ktorého je vyrobený, je v nápoji najvýraznejšia.
  • 10. Tajný tip:
    Suchá skúška

    Zobraziť viac
    Keď sme ochutnali destilát, po niekoľkých minútach privoniame k prázdnemu poháru. Pohár môžeme zohriať v dlani, tak zintenzívnime odparovanie zvyšku a dostaneme ucelený obraz o destiláte: jeho kvalite a plnosti. Budete prekvapení, aké krásne arómy sa ešte uvoľňujú z prázdneho pohára.

Kúpte si a vychutnajte naše destiláty

Zobraziť produkty Zobraziť podniky