Novinky

Výnimočnosť v každom dúšku

8. apríla 2016

Prečo ovocné destiláty zažívajú svoj comeback a v čom spočíva tajomstvo ich výroby píše časopis Vinotéka.

Produkty Varda Distillery

Výnimočnosť v každom dúšku

Pravé ovocné destiláty slávia svoj veľký návrat a opäť sú v móde. Gurmáni znovu objavujú chuť práve dozretého ovocia v lahodnom destiláte. Tradícia a majstrovstvo páleničiarov získavajú celkom novú podobu, ktorú do novej exkluzívnej edície premenil ST. NICOLAUS, najvýznamnejší výrobca liehovín na Slovensku.

Ovocie s bohatou chuťou
Tajomstvo lahodnej chuti pravých ovocných destilátov ST. NICOLAUS Exclusive Edition sa začína starostlivým výberom tých najlepších odrôd ovocia. Dozrievajú v úrodných  blastiach povodia maďarských riek Tisza a Szamos. Náplavové pôdy v tomto regióne sú mimoriadne bohaté na živiny a v kombinácii s optimálnym počtom zrážok a slnečných dní ideálne vyživujú ovocné stromy. Dôkazom jedinečnosti ovocia z tohto regiónu sú aj tri pálinky s chráneným   mepisným označením v názve – Satmárska slivovica,  abolčská jablkovica a Višňovica
z regiónu Újfehértó. Aby si optimálne zrelé ovocie s  výnimočne bohatou chuťou udržalo svoju kvalitu, zbierajú
ho ručne a ukladajú do  debničiek.

Výrobné tajomstvá Pred spracovaním sa ovocie dôkladne umyje a ručne vytriedi, aby sa do kvasu nedostali nečistoty. Kôstkoviny  dkôstkujú a strapce hrozna či bazy odstopkujú. Podľa typu destilátu sa časť kôstok môže pred destiláciou vrátiť do kvasu. Na proces  vasenia pri teplote 15–20°C dozerá majster páleničiar. Pri výrobe destilátov z exkluzívneho produktového radu experti zo ST.  ICOLAUS využívajú tradičný dvojkotlový aj moderný postup na destilačným zariadením Christian Carl. Proces destilácie kontroluje  ajster páleničiar, ktorý odoberá vzorky, hodnotí ich a upravuje program zariadenia. Každé ovocie má totiž svoje špecifiká a vyžaduje si odlišný spôsob destilácie. Pri destilácii je dôležité oddeliť jednotlivé fázy tak, aby sa do výsledného destilátu dostalo to najlepšie. Je to skutočné umenie a vyžaduje si skúseného odborníka. Vypálený destilát má 78 – 85% alkoholu a pred plnením do fliaš sa riedi pramenitou vodou, ktorá sa demineralizuje. 

Dozrievané destiláty
Destiláty radu Extra Delicious získavajú charakteristickú ovocnú chuť odležaním na ovocnom lôžku tri mesiace. Sušené ovocie im dodáva sladšiu dochuť a typické zafarbenie. Slivovica, marhuľovica a čerešňovica dozrievajú v sudoch, výsledkom čoho je plná chuť a zafarbenie podľa typu dreva sudu. Pre exkluzívnu edíciu odborníci zvolili morušové, čerešňové drevo a svetoznámy dub z oblasti Zemplína. A pretože na kvalite destilátu sa výrazne podpisuje aj doba zrenia, vek a objem suda, pravidelne ho kontroluje degustačná komisia. 

Pod taktovkou odborníkov 
S cieľom ponúknuť náročnému zákazníkovi ovocné destiláty svetovej úrovne, spojil ST. NICOLAUS slovensko-maďarskú tradíciu a prvotriednu surovinu s francúzskym remeselným umením a precíznosťou. Pod kvalitu a chuť exkluzívnej edície sa podpísali traja špičkoví odborníci, ktorí si ctia tradície, no zároveň sú nadšenými tvorcami nových trendov. „Nadviazali sme na dlhoročnú tradíciu a know-how našej maďarskej pálenice vo Vásárosnamény na východe Maďarska a vytvorili sme exkluzívnu edíciu destilátov, ktoré uspokoja aj najnáročnejšieho spotrebiteľa.

Tajomstvo lahodnej chuti sa začína výberom najlepších odrôd ovocia, ktoré dozrievajú v úrodnej oblasti a ideálnych klimatických podmienkach blízko pálenice. Výroba je od začiatku až do konca v rukách skúsených majstrov,“ hovorí Dušan Haruštiak, generálny
riaditeľ ST.NICOLAUS.Celý priebeh výroby má pod palcom majster páleničiar, Atilla Csobolya. Mnohé destiláty pod jeho odborným
dohľadom získali prestížne medzinárodné ocenenia. O jeho majstrovstve, svedčí aj členstvo v porotách významných súťaží pre destiláty. Je zakladajúcim členom rytierskeho rádu pálinky v regióne Szatmár-Bereg, ktorého poslaním je rešpektovanie tradícií a propagácia ovocia z regiónu. Pri destilácii využili tiež bohaté skúsenosti Patricka Brisseta, známeho francúzskeho producenta koňaku. Jeho rodina žije v oblasti Cognac už od roku 1780 a pozná všetky tajomstvá výroby koňakov. Patrick sa ako expert na destiláciu a dozrievanie destilátov v sudoch podpísal na excelentnej kvalite hlavne pri produktovej línii Barrel Reserva. Tretím odborníkom je Gyula Szanyó, ktorý vyštudoval odbor inžinierstvo výroby destilátov na prestížnej Univerzite Corvinus v Budapešti.
Titul Master Palinka Engineer vlastní zatiaľ ako jediný na Slovensku. Jeho vedomosti a nadšenie pomáhajú prinášať na trh kvalitné
destiláty z najlepších odrôd ovocia. Podporuje ambíciu ST.NICOLAUS skvalitniť kultúru podávania a vychutnávania ovocných destilátov na Slovensku s cieľom pretvoriť ich na gurmánsky a spoločenský zážitok. 

Päť línií výnimočných chutí

V čom spočíva výnimočnosť exkluzívnej edície? Ucelený koncept ponúka zákazníkom možnosť vychutnať si viac ako dvadsať destilátov špičkovej kvality v piatich produktových líniách. 

SPECIAL VARIETAL je línia, do ktorej patria 
ovocné destiláty pripravené výlučne z jednej odrody ovocia. Odborníci vybrali na pálenie najkvalitnejšie odrody sliviek, hrušiek a višní s výrazne bohatou chuťou. 

EXTRA DELICIOUS je ako stvorená pre milovníkov 
sladších a jemnejších chutí. Marhuľovica a slivovica získajú výnimočnú chuť odležaním na sušenom ovocí. GRAND VINTAGE je to najlepšie z najlepšieho. Do prestížnej línie vyberá degustačná komisia najlepšie slivovice z ročníkov. V ponuke sú ročníky 2013, 2014, 2015. 

MASTER SPECIALTY zahŕňa ovocné destiláty 
z netradičných druhov ovocia ako sú dula, oskoruša, hrozno, baza či cigánska višňa. Vďaka nižšiemu obsahu alkoholu vyniknú jemné tóny chuti nevšedných druhov ovocia.

BARREL RESERVA – destiláty z tohto radu dozrievajú vo vybraných drevených sudoch z dubového, čerešňového a morušového dreva. Harmónia chutí ovocia s rafinovane zvoleným typom dreva im dodáva neopakovateľnú chuť i farbu. „Do rady Exclusive sa dostane len to najlepšie z našej pálenice z danej sezóny. Tieto destiláty vyrábame v menších množstvách, preto sú všetky fľaše ručne číslované. Exkluzívna edícia ponúka pestrú škálu destilátov z 9 druhov ovocia, preto veríme, že si každý nájde svoj obľúbený produkt,“ hovorí Judit Šipekiová, brand manažér značky. 

Elegantný dizajn
Exkluzivitu edície podčiarkuje aj trendový dizajn. Ovocné destiláty Exclusive Edition plnia do elegantných vysokých fliaš z tmavého skla, s výnimkou destilátov odležaných na ovocí, tie vyniknú v priehľadnej fľaši.
Na etikete prevláda čierna a zlatá farba ako znak exkluzivity so symbolom ovocného stromu. Nechýba ani podpis majstra páleničiara, číslo fliaš a pri vybraných produktových radách ročník. Jedinečnú chuť a vôňu chráni originálny korkový uzáver s medeným prstencom a vygravírovaným názvom Exclusive Edition. Produkty sú dostupné v prémiových reštauráciách, baroch, vo vybraných darčekových a špecializovaných predajniach a v e-shope.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn